środa, 23 marca 2016

EASTER POPPY SEED CAKE - Mazurek Makowy

Kobieta ma czasami różne zachcianki. I tak tydzień temu, będąc akurat na cotygodniowych dużych zakupach, zamarzył mi się makowiec. Ale ponieważ nie chciało mi się bawić z drożdżowym kruchym ciastem i potrzebowałam jakiegoś fajnego przepisu wielkanocnego na bloga, postanowiłam zrobić makowego mazurka. Nie mieliłam maku - ponieważ mówimy o zachciance, jak to często w takich przypadkach bywa, chcemy dostać coś dobrego najszybciej jak to możliwe. Kupiłam więc gotową masę makową. Wybrałam tę z górnej półki, aby była trochę lepsza jakościowo. W domu dodałam do niej kilka innych składników i tak powstał mazurek zupełnie nieoczekiwany, ale całkowicie satysfakcjonujący. A ponieważ eksperyment się udał, przepis zaraz zapisałam do mojego "Wielkanocnego kajecika" i teraz dzielę się nim z wami.

MAZUREK MAKOWY:
Ciasto:
Zagnieść:
1 żółtko
1,5 szkl. mąki
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
160g zimnego masła

Ciastem wylepić dużą prostokątną formę do tarty.

Masa makowa:
2 duże ubite na sztywno białka jajek
1,5 szkl. namoczonego w mleku i zmielonego maku
1 szkl. namoczonych w Amaretto suszonych śliwek
garść lub dwie posiekanych i podprażonych na patelni migdałów
ewentualnie 1 łyżka płynnego miodu
skorka otarta z połowy cytryny


Namoczonych śliwkek nie odsączać z Amaretto, tylko zmiksować je razem z alkoholem na gładki krem. Zmieszać go razem z makiem oraz resztą skladników, na koniec delikatnie wymieszać z ubitymi białkami.Tak przygotowaną masą pokryć wierzch kruchego ciasta. Na wierzchu można ozdobić ciasto całymi migdałami.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut.
TEN WARIANT CIASTA SPRAWDZA SIĘ RÓWNIEŻ BARDZO DOBRZE NA BOŻE NARODZENIE. WTEDY TARTĘ MOŻNA ZROBIĆ TROCHĘ GŁĘBSZĄ I NA PRZYKŁAD W FORMIE OKRĄGŁEJ. A DO FARSZU DODAĆ WTEDY WIĘCEJ BAKALII !

Paulina.

24 komentarze:

  1. Wygląda wspaniale :) Uwielbiam mak i jestem pewna, że doskonale pasuje do mazurka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat mak nigdy nie kojarzył mi sę akurat z Wielkanoca, ale to prawda, świetnie smakuje z kruchym ciastem i migdałami.

      Usuń
  2. Śliczny :) ach te mazurki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Po prostu obłędny! Takie mazurka jeszcze nie było :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo też mak bardziej kojarzy się z Bożym Narodzeniem :)

      Usuń
  4. Wygląda tak obłędnie, że chyba muszę ruszyć tyłek po produkty! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest mazurek zdecydowanie dla nas czyli miłośniczek maku we wszystkim xD Pysznie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny pomysł na mazurek, podoba mi się :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wstyd, ale z mazurkiem nigdy nie miałam styczności. Nie mówię tutaj tylko o jego wykonywaniu, ale również o jedzeniu. A tak smakowicie zawsze wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doskonale Cię rozumiem, bo ja swojego pierwszego mazurka zjadłam dwa lata temu ;)

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Bardzo dobrze Cię rozumiem... :)

      Usuń
  9. wspaniały mazurek! :) zjadłabym kawałek mimo tego, że nie lubię maku :)

    OdpowiedzUsuń
  10. makowy! już lubię taką wersję mazurka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mazurek makowy, to ciasto dla mnie. Uwielbiam mak :) Świetny pomysł. Kupuje go w 100%
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. taki mazurek musi być pyszny !

    OdpowiedzUsuń
  13. Mazurek.. uwielbiam i swój piekłam dziś, co prawda z orzechową masą ale makowa brzmi równie dobrze ;D

    OdpowiedzUsuń
  14. No nie, a my święta spędzamy bez jakichkolwiek ciast, a ma obiad to albo pizza albo smażony ser. To pewnie bym zjadła tak szybko, że nikt inny by nie zdążył :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda niesamowicie na pewno smakuje jeszcze lepiej... WESOŁYCH ŚWIĄT :):)

    OdpowiedzUsuń
  16. piękny mazurek - narobiłaś nam ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Prezentuje się przepięknie! Na pewno była bardzo smaczny :)

    OdpowiedzUsuń