sobota, 19 marca 2016

MINI EASTER CAKES - Mini Babki Wielkanocne

Dzisiaj będzie coś dla leniwych i nie mających czasu na ucieranie babki ze skomplikowanego przepisu tuż przed Świętami. Przedstawię przepis podstawowy, którego używam przez cały rok do różnych ciast i zawsze się sprawdza, ponieważ właściwie nie trzeba w niego wkładać większego wysiłku - mikser zrobi tę robotę za nas. Postanowiłam więc mój super prosty przepis zaadaptować do świątecznych warunków, bo przecież zwłaszcza w tym okresie mamy nawał pracy i czasami chcemy jej sobie trochę odjąć. Tak więc to ciasto, które używałam już jako zwykłe niedzielne na podwieczorek, wkładałam w formę na szybkie muffinki, robiłam z niego oszukany biszkopt do tortu, oszukany puszysty piernik na szybko w Boże Narodzenie, teraz wlałam je w formy na mini babeczki Wielkanocne. Było szybko, sprawnie, udało się - i tak między nami, różnicy wielkiej nie widać :)

MINI BABKI WIELKANOCNE:
2 jajka
pół szkl. mleka
pół szkl. oleju lub 3/4 szkl. rozpuszczonego masła
pół szkl. cukru
1,75 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Jajka, mleko i tłuszcz wymieszać na jednolitą masę mikserem. Dodawać po trochu wymieszanej w drugiej miesce mąki, proszku, cukru i kakao, aż masa stanie się jednolita i puszysta. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, a ciasto rozlać do form na mini babeczki. Oczywiście uda się też, jak przelejecie je do jednej dużej formy. Piec :
- jeśli mini babeczki to około 30 minut.
- jesli jedną dużą babkę, to około 1 godziny.

Gotowe wypieki polać polewą czekoladową lub lukrem.

! Oryginalnie to przepis na ciasto, do którego dodaje się jeszcze suszone i świeże owoce oraz orzechy do środka. Ja z tego wariantu często rezygnuję, ale jeśli tylko chcecie, możecie wrzucić do środka orzechy lub kawałki czekolady. Wszystko zależy od Was.

Paulina.

22 komentarze:

  1. Paulinko cudne są :) akurat piję kawkę to jedną się poczęstuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne :) koniecznie muszę takie foremki kupić...

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę w końcu kupić sobie takie małe foremki,pysznie się prezentują

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobre proporcje składników, z których wyjdzie każdy wypiek są na wagę złota i warto je mieć w głowie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie ! Ten przepis stosuję już od wielu lat i zawsze się sprawdza.

      Usuń
  5. Jako nadworny leń, świetnie sprawdzę się w tych wypiekach :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdecydowanie jestem za małymi babeczkami. Są urocze i bardzo apetyczne. Fajny przepis. Łatwy i szybki- w sam raz dla osób pracujących :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie małe babki wyglądają uroczo!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają domowo i przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny pomysł :) osobiście nie będę szaleć na święta. Moją ulubioną jest baba z ajerkoniaku i tylko ją zrobię. Może jeszcze jakąś sałatkę i chrzan

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealne babki do święconki :) Nie jesteśmy wielkimi fankami bab ale jak są święta to zawsze przyjdzie ochota :D

    OdpowiedzUsuń
  11. W tym roku muszę znowu obejść się smakiem na Wielkanoc - ale potem sobie to odbiję :) A mini babki brzmią lepiej niż duża! Chociaż z drugiej strony - szybciej znikają...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak.. To samo powiedział mój P. Że za szybko znikają, jak robię je w takich małych formach :) Dla niego to jak na jeden kęs, pożarł z marszu trzy i nawet przy tym nie mrugnął :)

      Usuń
  12. Ale słodziutkie babeczki ;D Idealne do koszyczka :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają uroczo :)
    Zjadłabym całą górę takich słodkich babeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Też mam takie mini foremki (kiedyś przez pomyłkę zamówiłam zamiast dużych) miałam właśnie poszukać jakiegoś przepisu, ale już nie muszę znalazłam idealny :) zapisuje:)

    OdpowiedzUsuń