niedziela, 15 maja 2016

HOMEMADE TACOS

Dziś przepis prosty oraz pozwalający puścić wodze fantazji. Tacos chodziło za mną jakiś czas, zawsze zastanawiałam się jak zrobić te chrupiące łudeczki w domu. Gdy znalazłam na to sposób, postanowiłam go od razu wypróbować. Tylko rodzaj mąki wybrał mniej klasyczny, ponieważ zamiast kukurydzianej lub pszennej, skorzystałam z tej z ciecierzycy.

DOMOWE TACOS:
pół szkl. mąki z ciecierzycy
3/4 szkl. wody

Wymieszać i odstawić na pół godziny. Po tym czasie usmażyć na małej patelni tak jak naleśniki. Patelnię natłuszczać pędzelkiem moczonym w oleju.
Jeśli chcecie mieć prawdziwe tacos - jak łódeczki, usmażone placki trzeba będzie jszcze raz usmażyć, ale na głębokim tłyszczu. Rozgrzewamy tłuszcze w głębokiej patelni, placek chwytamy szczypcami i staramy się, po zanurzeniu go w oleju złożyć na pół - jednoczesnie wciąż trzymając go szczypcami z jednej strony, aby się nie skleił. Po chwili przekładamy placek na druga stronę i przysmażamy na chrupko.

Dodatki do tacos przygotujcie takie, na jakie macie ochotę.
Tacos smażone na głębokim tłuszczu plus dodatki : kukurydza, posiekane pomidory, szczypior, cienkie paseczki papryki i kapusty czerwonej. Plus jogurt naturalny do posmarowania placka i szczypta sproszkowanej chili.

Nie zawsze jednak mamy ochotę bawić się w podwójne smażenie (choć tych łódeczek można przygotować trochę więcej, aby nastepnego dnia móc się nimi cieszyć w jednakowy sposób), wtedy możemy zadowolić się samymi miękkimi plackami - mini tortillami. 
Tacos po usmażeniu, bez dodatkowego smażenia na głębokim tłuszczu. Dodatki : kukurydza, fasola mung, pomidory, szczypior, cienkie paseczki papryki i kapusty czerwonej, poszarpane kawałki indyka. Plus jogurt naturalny.


Tacos po usmażeniu, bez dodatkowego smażenia na głębokim tłuszczu. Dodatki : ser, awokado z czosnkiem i skropione limonką, cienkie paseczki papryki, poszarpany kurczak, pikantna ciecierzyca, posiekana sałąta lodowa, posiekany szpinak, salsa z posiekanych pomidorów, ogórka i szczypiorku. Plus jogurt naturalny.


Paulina.

13 komentarzy:

  1. Zdecydowania bardziej smakowałaby mi wersja z mniejszą zawartością tłuszczu. A z warzywami musiały smakować genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Wyglądają bardzo smacznie bo kolorowo :D Takie "naleśniki" z mąki z ciecierzycy kiedyś robiłyśmy bardzo często :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj zjadłabym :-) narobiłaś mi smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne! Z chęcią bym spróbowała! Jeszcze tyle warzyw, wszystko takie kolorowe - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak smacznie się tu zrobiło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie miałam pojęcia, że to takie proste! A przecież takie pyszne :) I dodatki też mi idealnie pasują, jedynie z wyjątkiem papryki.

    OdpowiedzUsuń
  7. o tak! uwielbiamy tacos - na pewno zrobimy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. KOniecznie zrobię w domu! <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Samo zdrowie. Biorę się za gotowanie według Twojego przepisu. Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny przepis. Właśnie sobie go zapisałam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń