wtorek, 26 lipca 2016

OATCAKE - ciasto owsiane

Follow my blog with Bloglovin Jak podjadać, to zdrowo. Choć nie powiem, zdarzają mi się chwile rozpusty. Ale generalnie lubię eksperymentować z różnymi składnikami i efekty umieszczam tutaj. Ciasto owsiane nie jest ciastem w klasycznym tego słowa znaczeniu. Nie ma w nim mąki, nie ma jajek, ani mleka, czy masła. To po prostu słodka zbożowo-owocowa zapiekanka, która jest świetnym deserem do kawy czy herbaty. Samo ciasto wychodzi kleiste i może wygląda na pierwszy rzut oka jak batoniki zbożowe, ale jest znacznie miększe, co czyni je idealnym deserem na podwieczorek.

CIASTO OWSIANE Z CZARNĄ PORZECZKĄ:
1 szkl. płatków owsianych
0,5 skl. płatków orkiszowych 
1,5 szkl. musu z jabłek
1/3 szkl. miodu lub syropu klonowego
2 garści posiekanych i prażonych orzechów laskowych
2-3 łyżki prażonych wiórków kokosowych
3 łyżki prażonych pestek słonecznika 
3 łyżki nasion chia

3-4 łyżki owoców czarnej porzeczki


Wszystkie składniki wymieszać w misce, tak, aby mokre składniki dobrze oblepiły suche. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i szpatułką nadać kształt kwadrata. W ciasto powciskać czarną porzeczkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec około 45-50 minut, aż będzie mocno rumiane. 

Paulina.

23 komentarze:

  1. Wspaniały pomysł z dodaniem porzeczki! jej kwaskowatosć pasuje mi do ziaren, płatków i orzechów. bardzo lubię przetwory z czarnej porzeczki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie - ta porzeczka bardzo dobrze pasuje do takiego słodkiego deseru :)

      Usuń
  2. Ciekawy przepis. Takie zdrowe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Skład wskazuje na pyszny smak :) Taka owsianka w kawałkach :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Którą można wziąć na wynos :) Ja teraz często robię takie owsiankowe ciastka i batoniki i daję je P. do pracy, a sama zabieram jako przekąskę na spacery z Z. :)

      Usuń
  4. Jak tak pomyślę, to chyba u siebie w kuchni najczęściej używam właśnie mąki owsianej - do placuszków, wypieków, jako zagęstnik. Jest świetna! Tak samo jak Twoje ciacho! Proste i naładowane samymi pysznościami :) Do kawki, zbożówki, czy herbatki w sam raz ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja samej mąki rzadko używam, za to same płatki bardzo często do czegoś wykorzystuję :)

      Usuń
    2. U mnie płatki owsiane są niemalże codziennie, do owsianki :) A jak mam ochotę na coś innego to miele płatki na mąkę i robię placuszki :)

      Usuń
  5. Dodatek musu jabłkowego bardzo mi się podoba:) Ciasto "Samo Zdrowie"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To właśnie ten mus nadaje miękkiej i kleistej konsystencji :) No i dodaje trochę więcej słodyczy.

      Usuń
  6. Owies jest tak przepysznym ziarnem, że kochamy wszelkie ciasta z jego dodatkiem :) No po prostu czujemy już zapach Twojego ciacha podczas pieczenia, ambrozja! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapach fajny, bo wcześniej wszystkie ziarna i orzechy były podprażane na suchej patelni i podczas pieczenia zapach był jeszcze intensywniejszy :)

      Usuń
  7. Zdrowe łasuchowanie to jest to! Zatem dużą porcję poproszę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olka dla ciebie będą nawet dwie, jeśli sobie zażyczysz ;)

      Usuń
  8. "zbożowo - owocowa zapiekanka" - ależ mi się spodobało :)
    Fajne ciacho, tym bardziej, że jakbym pokusiła się na całą blachę niebyły by to puste kalorie, samo zdrowie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie to ciasto rozeszło się w 1 dzień. Ja i P. rzuciliśmy się na nie jak szaleni, plus mieliśmy nieoczekiwanych gości - rano robione, wieczora nie dotrwało :)

      Usuń
  9. Nie powinno się czytać tego przepisu jak jest się głodnym - mam za swoje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Tak to już jest z przeglądaniem blogów i stron kulinarnych... Nawet gdybyś była najedzona, to i tak byś zgłodniała ;) Wiem to z autopsji :D

      Usuń
  10. Mogłabym jeść je na śniadanie, obiad i kolacje :P Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. U Rudej same pyszności :)Fajny i zdrowy deser :)

    OdpowiedzUsuń
  12. hmmmm i ta porzeczka. Normalnie niebo w gębie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. cudowne! :) takie zdrowe łakocie bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń