Follow my blog with Bloglovin
Jak podjadać, to zdrowo. Choć nie powiem, zdarzają mi się chwile rozpusty. Ale generalnie lubię eksperymentować z różnymi składnikami i efekty umieszczam tutaj. Ciasto owsiane nie jest ciastem w klasycznym tego słowa znaczeniu. Nie ma w nim mąki, nie ma jajek, ani mleka, czy masła. To po prostu słodka zbożowo-owocowa zapiekanka, która jest świetnym deserem do kawy czy herbaty. Samo ciasto wychodzi kleiste i może wygląda na pierwszy rzut oka jak batoniki zbożowe, ale jest znacznie miększe, co czyni je idealnym deserem na podwieczorek.
CIASTO OWSIANE Z CZARNĄ PORZECZKĄ:
1 szkl. płatków owsianych
0,5 skl. płatków orkiszowych
1,5 szkl. musu z jabłek
1/3 szkl. miodu lub syropu klonowego
2 garści posiekanych i prażonych orzechów laskowych
2-3 łyżki prażonych wiórków kokosowych
3 łyżki prażonych pestek słonecznika
3 łyżki nasion chia
3-4 łyżki owoców czarnej porzeczki
Wszystkie składniki wymieszać w misce, tak, aby mokre składniki dobrze oblepiły suche. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i szpatułką nadać kształt kwadrata. W ciasto powciskać czarną porzeczkę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec około 45-50 minut, aż będzie mocno rumiane.
Paulina.
Wspaniały pomysł z dodaniem porzeczki! jej kwaskowatosć pasuje mi do ziaren, płatków i orzechów. bardzo lubię przetwory z czarnej porzeczki :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie - ta porzeczka bardzo dobrze pasuje do takiego słodkiego deseru :)
UsuńCiekawy przepis. Takie zdrowe ciasto :)
OdpowiedzUsuńSkład wskazuje na pyszny smak :) Taka owsianka w kawałkach :D
OdpowiedzUsuńKtórą można wziąć na wynos :) Ja teraz często robię takie owsiankowe ciastka i batoniki i daję je P. do pracy, a sama zabieram jako przekąskę na spacery z Z. :)
UsuńJak tak pomyślę, to chyba u siebie w kuchni najczęściej używam właśnie mąki owsianej - do placuszków, wypieków, jako zagęstnik. Jest świetna! Tak samo jak Twoje ciacho! Proste i naładowane samymi pysznościami :) Do kawki, zbożówki, czy herbatki w sam raz ;)
OdpowiedzUsuńJa samej mąki rzadko używam, za to same płatki bardzo często do czegoś wykorzystuję :)
UsuńU mnie płatki owsiane są niemalże codziennie, do owsianki :) A jak mam ochotę na coś innego to miele płatki na mąkę i robię placuszki :)
UsuńDodatek musu jabłkowego bardzo mi się podoba:) Ciasto "Samo Zdrowie"
OdpowiedzUsuńTo właśnie ten mus nadaje miękkiej i kleistej konsystencji :) No i dodaje trochę więcej słodyczy.
UsuńOwies jest tak przepysznym ziarnem, że kochamy wszelkie ciasta z jego dodatkiem :) No po prostu czujemy już zapach Twojego ciacha podczas pieczenia, ambrozja! :D
OdpowiedzUsuńZapach fajny, bo wcześniej wszystkie ziarna i orzechy były podprażane na suchej patelni i podczas pieczenia zapach był jeszcze intensywniejszy :)
UsuńZdrowe łasuchowanie to jest to! Zatem dużą porcję poproszę :D
OdpowiedzUsuńOlka dla ciebie będą nawet dwie, jeśli sobie zażyczysz ;)
Usuń"zbożowo - owocowa zapiekanka" - ależ mi się spodobało :)
OdpowiedzUsuńFajne ciacho, tym bardziej, że jakbym pokusiła się na całą blachę niebyły by to puste kalorie, samo zdrowie! :)
U mnie to ciasto rozeszło się w 1 dzień. Ja i P. rzuciliśmy się na nie jak szaleni, plus mieliśmy nieoczekiwanych gości - rano robione, wieczora nie dotrwało :)
UsuńNie powinno się czytać tego przepisu jak jest się głodnym - mam za swoje :)
OdpowiedzUsuń:) Tak to już jest z przeglądaniem blogów i stron kulinarnych... Nawet gdybyś była najedzona, to i tak byś zgłodniała ;) Wiem to z autopsji :D
UsuńMogłabym jeść je na śniadanie, obiad i kolacje :P Pycha! :)
OdpowiedzUsuńU Rudej same pyszności :)Fajny i zdrowy deser :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńhmmmm i ta porzeczka. Normalnie niebo w gębie:)
OdpowiedzUsuńcudowne! :) takie zdrowe łakocie bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń