środa, 20 lipca 2016

RISECAKE WITH CHOCOLATE AND FRESH FRUIT - RYŻOWNIK Z KREMEM CZEKOLADOWYM I OWOCAMI

Dziś przepis na nietypowy sernik, powstały (po raz kolejny!!) pod wpływem chwili. Znacie to - gotujecie ryż i okazuje się, że wyszło go dużo za dużo ? Cóż, u mnie wyszła jego potworna wręcz ilość ! Gotowałam na obiad + do mleka ryżowego i trochę mi zostało. Postawiłam więc znów na swoją wyobraźnię i tak powstał ryżownik, czyli taki jakby sernik, ale nie do końca !


RYŻOWNIK Z KREMEM CZEKOLADOWYM I OWOCAMI:
3 szkl. ugotowanego ryżu 
pół laski wanilii
3/4 szkl. mąki ryżowej
3/4 szkl. cukru lub innej substancji słodzącej
pół szkl. namoczonych nasion chia lub 2 jajka


Ryż zmiksować blenderem i ciągle miksując dodać resztę składników. Formę tortową o średnicy 18cm wysmarować tłuszczem, przelać do niej masę i piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około godzinę, aż ryżownik urośnie i się zarumieni.

KREM:
Zagrzać:
2 łyżki kakao
2 łyżki syropu z agawy
1 łyżka masła lub oleju kokosowego

+ świeże owoce do przybrania

Maître Gims "Est-ce que tu m'aimes ?"


Paulina.

27 komentarzy:

  1. Taki zapiekany ryż w nowoczesnej wersji ;) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś cudownego :) Chyba jeszcze nigdy nie zapiekałam ryżu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę ? Ja często to robię, ale w formie zapiekanki - z jabłkami i cynamonem, a do tego sos czekoladowo-śmietanowy. tylko wtedy nie dodaję jajek, ani innych składników, to po prostu sam ryż. Ale w formie takiego ciasta robiłam to po raz pierwszy.

      Usuń
  3. wygląda fantastycznie :) ciekawe jak smakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ciasto na bazie mlecznego ryżu z czekoladową polewą :D

      Usuń
  4. Ale to wygląda fajnie. Super przepis i pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. coś nowego,,podoba mi się !

    OdpowiedzUsuń
  6. O, takiego połączenia nie widziałam jeszcze :) Fajne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny! Prezentuje sie jak torcik! NA pewno jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie trochę ma wygląd, rzeczywiście. Można by było coś jeszcze pokombinować z przełożeniem tego ciasta kremem :)

      Usuń
  8. Z nazwą "ryżownik" spotykam się po raz pierwszy :) Ciacho prezentuje się wspaniale! Piękna dekoracja i ciekawe składniki - super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo ten "ryżownik" to mój wymysł, taki sobie neologizm wprowadziłam do języka kuchni :)

      Usuń
  9. Wygląda niesamowicie! :)
    pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. wow ! To wygląda i na pewno smakowało przepysznie, muszę sobie zapisać przepis .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam - taki trochę pudding ryżowy w formie ciasta.

      Usuń
  11. Eksperymenty są najciekawsze a czasem potrafią nas pozytywnie zaskoczyć. Bardzo piękny deser wyszedł. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio głównie eksperymentuję i coś w tym jest, że często taki eksperyment wychodzi fantastycznie, a jak robię ciasto z konkretnego przepisu, to potrafi być kompletną klapą. Być może wtedy za bardzo się staram ? ;}

      Usuń
  12. Świetny pomysł na sernik :) zdecydowanie do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  13. jestem zachwycona tym przepisem!

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepis tak prosty, a wygląd tak piękny! <3

    OdpowiedzUsuń
  15. W życiu nie słyszałam o takim cieście, muszę przetestować!

    OdpowiedzUsuń
  16. pysznie to brzmi i pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudowny wyszedł, świetny przepis muszę go koniecznie zapisać. Pozdrawiam :):)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jest po prostu przepiękny! :)
    Jak cudnie udekorowany :)

    OdpowiedzUsuń