piątek, 16 września 2016

SNACK TO GO - część 2

Kulki energetyczne to jedna z lepszych przekąsek. Po pierwsze są zdrowe, bo zawierają naturalny cukier. Po drugie - no właśnie, są słodkie ! A po trzecie - małe, takie w sam raz na raz. Lubię robić je zamiennie z batonikami zbożowymi lub proteinowymi. Przygotowanie ich nie zajmuje wiele czasu, więc spokojnie można je zrobić w niedziele wieczorem. W poniedziałek będą w sam raz gotowe i schłodzone, aby zapakować je do lunchbox'a. Bo jak podjadać, to zdrowo !

KULKI ENERGETYCZNE:
Zblendować, a nastepnie uformować w dłoniach kulki z masy:
150 g daktyli
4 łyżki prażonego na suchej patelni słonecznika
1 łyżka mielonego siemienia lnianego



Paulina.

32 komentarze:

  1. kurcze, one tak wyglądają apetycznie... a ja mam tak mało czasu na wszystko... ale wszystkie twoje energetyki wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, to chwilę moment zajmuje ! Jeszcze szybciej niż batoniki zbożowe ;)

      Usuń
  2. Fantastyczne! Do tego przepis prosty i zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie własnie lubię najbardziej, bo wtedy szybko można się dobrać do tej przekąski :)

      Usuń
  3. Uwielbiam kulki energetyczne :P Są genialne! Prostota, smak i świetny pomysł na zdrową przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie kule, ale bardzo dawno nie robiłam. Pamiętam, jak kiedyś nie chciało mi się brudzić blendera kielichowego i chciałam daktyle zmiksować ręcznym, to rozprysły mi na pół kuchni :D
    Twoje wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj... ostatnio jak miksowałam daktyle ręcznym to mi się spalił ... :} Nie dość, że żmudna to praca, to jeszcze nie zauważyłam jednej pestki daktylowej. Potem byłam przez miesiąc bez blendera - co to była za tragedia !

      Usuń
  5. Paulinko masz fajne pomysły na pyszne i zdrowe jedzenie :) kuleczki wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio robiłam podobne, pycha! <3

    OdpowiedzUsuń
  7. na takie zdrowe kuleczki zawsze jestem chętna! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jedzenie wygodne do zabrania - jestem na tak!
    btw. 150 sztuk daktyli to chyba trochę dużo, chyba "gramów" brakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Rzeczywiście uciekło mi to "g" ;)

      Usuń
  9. Wspaniałe kuleczki :-) uwielbiam takie słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie proste a takie pyszne, uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Słodkie podjadanie na zdrowo to jest to! Super kuleczki, bardzo mi pasują składniki:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zawsze lepsze takie domowe słodycze niż te przecukrzone kupowane w sklepach, gdy akurat nas najdzie ochota. Dobrze mieć takie pyszności pod ręką :) Przymnajmniej nawet jak przesadzimy z ich ilością - nie dręczą nas wyrzuty sumienia. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Robiłam z mieszanki suszonych owoców i przyznaję - dobre są!

    OdpowiedzUsuń
  14. I najfajniejsze jest to, że w porównaniu do ciast lub babeczek nie da się ich zepsuć, zawsze wyjdą pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  15. O mniam! Robimy takie z daktylami i fistaszkami. Obłęd :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Prosty skład, prosty przepis a tak nieziemskie w smaku! Przepis na pewno wykorzystam! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękne i równiutkie kuleczki ^_^
    Takimi mogłabym sobie urozmaicić popołudniową herbatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  18. To chyba teraz najmodniejsze słodycze:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Takie samodzielnie zrobione kulki jeszcze przede mną, ale wyglądają super i co najważniejsze - są słodkie i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń