wtorek, 25 października 2016

PORANNY ROZRUCH - część 10

Zaczął się jeden z moich ulubionych sezonów - dyniowy ! Mój notesik na lodówce zapełnił się nowymi pomysłami na dania, które urodziły mi się w tej rudej i szalonej głowie. Uwielbiam dynię i co jesień robię dyniowe przepisy na potęgę. Mam swój stały repertuar w postaci dyniowej tarty, dyniowych scones z żurawiną, czy zapiekanki z dynią, porem i pieczarkami. Robię też dużo musu do słoików, aby potem w ciągu roku móc wykorzystywać go do słodkich przepisów. 
Dziś propozycja śniadaniowa, korzenna i ekspresowa. Bo rano rzadko mamy czas na wymyślanie niestworzonych potraw, ale to nie znaczy, że musimy zadowalać się byle czym. Jaglanka, o której dziś mowa, to kwintesencja jesieni. Jest tu sezonowa dynia, jest korzenny cynamon i syrop klonowy, ale przede wszystkim są te wspaniałe jesienne kolory - żółty, pomarańczowy i brązowy.


DYNIOWA JAGLANKA:
1 szkl. płatków jaglanych
1,5 szkl. wrzątku lub gorącego mleka roślinnego
3 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu
1 szkl. musu z dyni
skórka z połowy pomarańczy lub z 1 mandarynki
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki pokruszonych ziaren surowego kakao
kilka migdałów i pestek z dyni

100 g dyni pokroić w sporą kostkę, dodać do niej pół szklanki wody i zagotować. Po 10-15 minutach zdjąć z ognia i zmiksować.


Płatki zalać wrzątkiem i odczekać kilka minut. Dodać syrop lub miód, wymieszać i połowę płatków przerzucić do miski lub słoika. Nałożyć na nie pół szklanki musu z dyni, posypać cynamonem i nałożyć na wierzch resztę płatków, które później zostaną przykryte drugą połową musu z dyni. Po wierzchu posypać migdałami, pestkami dyni i oprószyć cynamonem. 

! Staram się ograniczać cukier, dlatego syrop klonowy dodałam jedynie do płatków. Całość wyszła jedna mało słodka, więc możecie dodać syrop także do musu z dyni.

PUMPKIN MILLET BREAKFAST:
1 cup of millet flakes
1.5 cup of boiling water or hot plant milk
3 tablespoons of maple syrup or liquid honey
1 cup of pumpkin mousse
zest of a half an orange or tangerine
a half teaspoon of cinnamon
a half teaspoon of crushed raw cocoa beans
some almonds and pumpkin seeds


Cut 100 g of pumpkin into large cubes, add to a half cup of water and boil. After 10-15 minutes, remove from heat and mix with hand blender.


Pour the millet flakes with boiling water and wait a few minutes. Add syrup or honey, stir and put the half flakes into a breakfast bowl or jar. Impose on them a half cup of pumpkin mousse, sprinkle with cinnamon and place on top the rest of the flakes, which will later be covered by the second half of the pumpkin mousse. In the end sprinkle the top with almonds, pumpkin seeds and cinnamon.


! I try to limit the sugar, so I added the maple syrup only to the millet flakes. The dish wasn't so sweet, so you can add the syrup also to the pumpkin mousse.

Paulina.

25 komentarzy:

  1. Kolejne pyszne dania :) miłego dnia Paulinko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowita propozycja :) Także dodaję dynię do wielu dań, dziś wieczorem chociażby pojawi się na moim blogu przepis na dyniowy chlebek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dyniowa jaglanka na poranny rozruch jak najbardziej mi się podoba. Dynia nieodłącznie kojarzy mi się właśnie z jesienią. A jaglanki - uwielbiam :) Zawsze gotują więcej na kilka dni. Pozdrowionka wtorkowe :) Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Boszszsz wyglada przepysznie 😍😍 Jaglaną uwielbiam dynie kocham wiec na pewno wyprobuje 👌🏻

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne i sezonowe śniadanie! Chcę takie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. I kasza jaglana i dynia! No to zamawiam porcyjkę :D Pycha śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdrowo i bajecznie apetycznie. Bardzo fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam... tak smacznie wygląda, że aż robię się głodna:)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  9. oj tak z dyni można przygotować naprawdę wiele pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaglanka zawsze dobra na rozruch :D

    OdpowiedzUsuń
  11. ja w tym roku odkrywam dynie na potęgę... jeszcze w żadnych roku nie zrobiłam tyle różnych ciekawych rzeczy z tego okazuje się bardzo wszechstronnego warzywa :) pyszna propozycja!

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę zacząć wykorzystywać Twoje przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Też lubię dynię - dziś zrobiłam z nią leniwe a jutro ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  14. A ja się zajadam ciągle zupą dyniową. Pysznie wygląda Twoje śniadanie muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
  15. Już rok temu bardzo zaciekawiłaś mnie dynią, ale jakoś nie udało mi się jej w końcu spróbować. I dalej nie mam pojęcia, jak dynia smakuje! A wygląda to bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  16. A ja jadłam dzisiaj u mojej siostry sałatkę z fetą, pieczonymi burakami i dynią :) Taka jaglanka musiała być przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  17. Ostatnio testuje wszelkiego smaku owsianki i taką jaglanką byłabym zachwycona! :))

    OdpowiedzUsuń
  18. takie śniadania lubię najbardziej,chociaż ostatnio coraz częściej o nim zapominam

    OdpowiedzUsuń
  19. Pięknie wygląda *O* mam tę samą ścierkę ;) z biedry?

    OdpowiedzUsuń
  20. My miłośnicy dyni łączmy się :D Takie śniadanie to jest to! Jutro będziemy mieć dynie na obiad i na deser więc śniadanie sobie odpuścimy... chociaż nie, dynia nadaje się na każdy posiłek :D

    OdpowiedzUsuń