niedziela, 11 grudnia 2016

CIASTO ŻURAWINOWE Z CHAŁWOWĄ POLEWĄ

Ciasto z żurawiną i polewą chałwową to świetna Bożonarodzeniowa propozycja na deser. Jest lepkie, słodko-cierpkie i ma po prostu niepowtarzalny smak. Pierwszy raz ten przepis robiłam w sierpniu i wykorzystałam do niego porzeczki. Gdy zastanawiałam się ostatnio nad zrobieniem czegoś ze świątecznym akcentem, przyszło mi do głowy właśnie to ciasto. A że akurat mam 2kg żurawiny na balkonie, cóż, sprawa wydała mi się jasna.

CIASTO ŻURAWINOWE Z CHAŁWOWĄ POLEWĄ:
Ciasto:
2,5 szkl. mąki
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki nasion chia
1/2 szkl. wody
1 szkl. mleka/ może być roślinne, np. migdałowe
3/4 szkl. cukru
6 łyżek oleju kokosowego
garść lub dwie świeżej żurawiny bądź suszonej - jednak w tym wypadku należy dać pół szkl. cukru

Polewa:
1 chałwa - około 70g
1 łyżka wody

Nasiona chia nasączyć w wodzie.
Mąkę wymieszać z sodą i cukrem, dodać do niej mleko, olej oraz napęczniałe chia. Dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Dodać żurawinę, jeszcze raz wymieszać.
Przygotować dwie keksowe formy (ja w święta używam jednorazowych, po co dokładać sobie pracy przy zmywaniu?). Przelać ciasto, wygładzić i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-55 minut. Do momentu, aż ciasto trochę wyrośnie i się zarumieni. Studzić na kratce.

Do małego rondelka wlać wodę i pokruszyć do niej chałwę. Gotować na średnim ogniu, ciągle mieszając. Polewa powinna być dość gęsta. Polać nią wystudzone ciasto i zostawić do zastygnięcia.
Samo ciasto powinno mieć dość gęsta konsystencję i tak bardzo nie urośnie.


Paulina.

25 komentarzy:

  1. Niesamowite ciasto a już polewa całkowicie mnie zaskoczyla! Piekna prezentacja! Przepis kopiuje i dziekuje bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze nigdy nie spotkałam się z chałwową polewą i jak chałwę uwielbiam tak wiem ze na 1 kawałeczku ciasta nie potrafiłabym poprzestać:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię chałwę i tego rodzaju polewy na ciastach. A i ciasto wygląda przepysznie :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysł na chałwową polewę świetny! Ciacho wygląda pysznie - zarówno z zewnątrz jak i wewnątrz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach, jakie wspaniałe ciasto. Aż ślinka cieknie na sam jego widok. Chałwowa polewa to dla mnie kompletna nowość, ale nie ukrywam, że bardzo mnie zainteresowała. Ach, ile bym dała za kawałek tych specjałów teraz. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne! Już w trakcie czytania wstępu moje kubki smakowe zaczęły intensywnie pracować ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacja! Uwielbiam takie wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, uwielbiam słodko-kwaśne połączenia. A do tego chałwa - pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No moja droga! chcę takie jedno ;) fajny pomysł a polewa chałwowa dla amatora chałwy wymiata :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciacho niesamowicie apetyczne. Ale bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda cudownie, porywam duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. To ciasto wygląda bosko! Za chałwą przepadam od dzieciństwa...teraz jem tylko irańską, którą rodzina przywozi w prezencie...

    OdpowiedzUsuń
  13. Aż ślinka cieknie! To ciasto, ta polewa.... mmmm... Na pewno przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. O wow, super ciasto :) W niedzielę zrobię, ale że chałwy nie lubię, bo dla mnie jest za słodka, to wezmę tahini i odrobinę miodku :)

    OdpowiedzUsuń
  15. genialny pomysł z tą polewą, a połączenie z żurawiną - pycha

    OdpowiedzUsuń
  16. Na sam widok ślinka leci, pyszne. A chałwę mogę jeść na okrągło :)

    OdpowiedzUsuń
  17. mmmm pysznie to wygląda! ta polewa musi być pyszna! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Połączenie żurawiny i tej polewy brzmi fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie przepadam za żurawiną - pewnie dlatego, że muszę ją jeść a wiadomo, że jak się musi, to się tym bardziej nie chce - ale to Twoje ciasto wygląda tak apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  20. Jakoś nie mogę przekonać się do żurawiny, ale w połączeniu z chałwą to może może;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Nie przepadam za chałwą, ale bez polewy takie ciasto zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Z chęcią skubnę, tym bardziej, że z taką pyszną polewą zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń