poniedziałek, 10 kwietnia 2017

WIELKANOC 2017 - Mazurek cytrynowo-kokosowy

Wielkanoc już za tydzień, więc troszkę przyspieszyłam z przepisami. Dziś pokażę Wam jak zrobić pyszny cytrynowo-kokosowy mazurek. Moja wersja jest mała - mieszcząca się idealnie do święconki. Ale możecie proporcje podwoić lub potroić i wyjdzie Wam większa blaszka tego pysznego ciasta. Przedstawiam też dwie wypróbowane wersje - wegańską i nie wegańską, aby każdy z Was mógł znaleźć coś dla siebie ;)

MAZUREK CYTRYNOWO-KOKOSOWY:
Ciasto:
0,5 szkl. mąki
olej kokosowy i woda - dodawane po łyżce stołowej

Mąkę łączyć z olejem i wodą. Nie mierzyłam dokładnie ile ich dałam, po prostu dodawałam po łyżce jednego i drugiego do momentu aż ciasto zaczęło być spójne, jędrne i jednolite. Zacznijcie od 2 łyżek oleju i zimnej wody, zacznijcie ugniatać ciasto, jeśli wciąż będzie suche i nie będzie jednolite, dodajcie po jednej łyżce oleju i wody. Znowu ugniatajcie. Efekt powinien być tak: ciasto sprężyste, ładnie odchodzące od dłoni i dające uformować się w ładną kulę.

Nadzienie:
2 żółtka
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
2 łyżki cukru
4 łyżki wody

Skórkę, sok, wodę i cukier zagotować w rondelku, aż cukier się rozpuści. Żółtka wbić do miseczki i ciągle mieszając, dodawać po trochu cytrynowy syrop. Gdy cały syrop zostanie już dodany, przelewamy masę na powrót do rondelka i stawiamy na ogniu. Jak robiłam to na dużym ogniu (bo jestem niecierpliwa) i po prostu po kilku zamieszaniach, podnosiłam rondelek z ognia, ciągle mieszając, aby masa trochę się ostudziła, po czym z powrotem, na kilka chwil,  stawiałam rondelek na ogniu. I powtarzam ciągle te czynności, aż krem zacznie gęstnieć i będzie miał konsystencję budyniu.

WERSJA WEGAŃSKA:
Postępujemy tak samo, tylko zmieniamy skład kremu:
4 łyżki mleczka kokosowego
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
2 łyżki cukru
4 łyżki wody
1-2 łyżeczki zagęszczacza, np. agaru
Rada: Jeśli kremu wyjdzie za dużo, przełóżcie go do słoika i po ostygnięciu wstawcie do lodówki - zjedzcie w przeciągu tygodnia - jest świetny na tosta lub do chałki ;)

Paulina.

17 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam mazurka i chyba nawet nie jadłam. Twój wygląda smacznie, choć ciasta z cytryną nie należą do moich ulubionych. Za to przepis na ciasto bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W dzieciństwie zdecydowanie częściej jadałam mazurki. Sama jakoś ich nie robię. Jednak na święta to będzie pozycja obowiązkowa. Ja weekend spędziłam częściowo piekąc ciasta, ale w tym tygodniu też będę intensywnie piekła :D To lubię!
    Pozdrawiam poniedziałkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. powiem szczerze że nie przepadam za pieczeniem i jestem w tym średnia:) dlatego cieszę się że przylatuję do Polski prosto na Wielkanoc i robienie wypieków mnie ominie:)
    ale mazurek wygląda genialnie, lekko i rześko dzięki tej cytrynce- chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam mazurki a twój wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mazurek prezentuje się absolutnie bosko! A smaki są rewelacyjne :) Poproszę kawałek, taki mały może być ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne maleństwo. Cytrynowe to zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Poproszę kawałeczek, jest piękny aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie jak taka tarta z lemoncurd. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajny taki mały mazurek! Z kremem cytrynowym nigdy nie jadłam - zawsze z kajmakiem, co czyniło to ciasto istną bombą cukrową :P - a taki orzeźwiający akcent świetnie by zrównoważył całość :) Podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń
  10. Uratowałaś mioje święta, przestalismy jeść nabiał i ... lemon curd bez masła!!! jak zrobić krem bez tego skłądnika, zastanawiałam sie, spkorzystam z Twojego pomysłu:)

    OdpowiedzUsuń
  11. cudny kolor ! i na pewno smaczny

    OdpowiedzUsuń
  12. Taka mała wersja jest prze urocza ^^ Nie wiemy czy wracając ze święconki jeszcze byłaby w koszyczku ;P

    OdpowiedzUsuń
  13. Genialny i to niebiańskie połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię mazurki - Twój wygląda bardzo apetycznie i chętnie bym zjadła kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Najbardziej w tym przepisie zaciekawiło mnie to 2-składnikowe ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zawsze zaskakujesz nowymi smakami - nigdy nawet nie słyszałam o mazurku kokosowym :) W tym roku na Wielkanoc znowu pewnie gdzieś pojedziemy, więc nici z domowego i dobrego jedzenia..

    OdpowiedzUsuń