piątek, 20 lutego 2015

ODROBINA PIKANTERII

Czasami mamy wenę na kreatywne gotowanie i przychodzi nam do głowy pomysł połączenia czegoś tradycyjnego z czymś zupełnie nowym. Dopóki jest się dzieckiem, zaznajomionym głównie ze smakami wyniesionymi z WŁASNEGO DOMU, jedzenie jest mniej skomplikowane. Jednak gdy się dorasta, dostrzega się różne formy, wpływy oraz składniki, które można dodawać do tradycyjnych dań. Tak się rzecz ma z plackami ziemniaczanymi. Człowiek myśli "O co tyle szumu ? Placki to placki, każdy je je tak samo". Błąd ! W moim domu jedliśmy je zawsze ze śmietaną i cukrem. Jak się okazuje, a czego dowiedziałam się jako dorosły człowiek, dla wielu osób jest to co najmniej dziwne. Nawet bardzo dziwne. "Śmietana ? Czemu nie. Ale po kiego diabła wciągać w to wszystko cukier?". Większość robi swoje placki z cebulką, niektórzy dodają do tego starkowaną marchewkę. Ale i tak nikt nie przebije mojego P., który je placki ziemniaczane w towarzystwie kromki chleba 0.0 
 Tak więc, placki ziemniaczane to jednak skomplikowana kwestia. Choć ciężko mi porzucić wersję na słodko, dziś przepis na słono, a nawet ostro. Pikantne placki ziemniaczane to coś, co za mną chodziło już od jakiegoś czasu. I oto one : aromatyczne, o świeżym smaku, z nutką pikanterii.

PIKANTNE PLACKI ZIEMNIACZANE:
6 ziemniaków
pół papryczki chili
1 gałązka selera naciowego
1 mała marchewka
1 jajko
sól, pieprz
kilka łyżek mąki ziemniaczanej

W malakserze lub na tarce zetrzyjcie wszystkie warzywa, ziemniaki oddzielnie, a następnie odsączcie je z nadmiaru wody. Później połączcie ze sobą wszystkie warzywa, dodajcie do nich jajko, sól, pieprz oraz mąkę ziemniaczaną. Wymieszajcie wszystkie składniki i usmażcie na rozgrzanej i natłuszczonej patelni.

PASTA Z AWOKADO:
pół dojrzałego awokado
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
sól, pieprz

Awokado zmielić na mus, czosnek zmiażdżyć i dodać resztę składników.

SAŁATKA Z POMIDORA I AWOKADO:
1 pomidor malinowy
pół dojrzałego awokado
kilka łyżek jogurtu greckiego
garść posiekanej pietruszki + trochę do oprószenia na wierzchu
sól, pieprz
kilka kawałków sera z niebieską pleśnią
oliwa do skropienia

Pomidora pokroić w grube plasterki, ułożyć między nimi kawałki awokado. Jogurt zmiksować z pietruszką, dodać do niego sól i pieprz i obłożyć nim warzywa. Na koniec posypać wszystko serem pleśniowym i dodatkową porcją świeżej natki pietruszki.
Dziś polecam książkę "Kolekcjonerka Perfum" Kathleen Tessaro. Pewnego dnia Grace Munroe otwiera list z Paryża, który zmieni całe jej życie. Nieoczekiwanie otrzymuje spadek od tajemniczej Evy d'Orsey, o której nigdy nie słyszała. Myśląc, że to pomyłka i pragnąc wyjaśnić sprawę, Grace udaje się do Paryża. Ta niesamowita książka zabiera czytelnika w dwa niezwykłe okresy : lata 20-te XX wieku, do czasów gdy Eva d'Orsey była jeszcze młodą dziewczyną i wchodziła w zmysłowy świat kreatorów perfum oraz lata 50-te XX wieku, do Francji, gdzie Grace Munroe krok po kroku stara się rozwiązać zagadkę tajemniczego spadku oraz odtworzyć historię życia Evy, jak się okazuje niezwykle barwną i pełnią ekstrawagancji.
I na koniec trochę Brigitte Bardot "Moi Je Joue"
Paulina.

9 komentarzy:

  1. Ja jedyne placki ziemniaczane jakie jadłam, to były właśnie te z cukrem :) Ze śmietanką dla towarzystwa nigdy nie próbowałam :P Skład Twoich jest bardzo ciekawy, ale najbardziej podoba mi się pasta z awokado i sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dobrze, że jest więcej takich jak ja i moja rodzina, którzy jedzą placki ziemniaczane na słodko :) Tak naprawdę, to wszyscy, których do tej pory spotkałam jedzą je w wersji na słono, z cebulką. A już myślałam, że jestem wynaturzonym plackofilem :)

      Usuń
    2. O dodatku cebuli do placków słyszałam, ale nigdy takich nie jadłam i nawet ciężko mi wyobrazić sobie to połączenie ;)

      Usuń
  2. Nam kochana babcia zawsze robiła placki ziemniaczane na słodko :D
    Posypywała je cukrem kryształowym lub pudrem :) Ciekawy byłby dodatek śmietany. Nie lubimy ostrych dań ale te placki wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właściwie można tu zastąpić chili czerwoną papryką. Ogólnie, smak wychodzi bardzo warzywny i świeży :)

      Usuń
  3. Wpadam z szybką rewizytą i od razu mówię, że uwielbiam placki ziemiaczane z cukrem i może być śmietana :) powiem więcej, chyba jestem jednak jak to określasz,, wynaturzonym plackofilem,, bo nie szczędzę cukru nawet plackom ziemniaczanym z dodatkiem boczku.... a może nie powinnam tego pisać (?) ;)
    Co do upodobania jedzenia placków z chlebem też rozumiem - po tym co napisałam o swoich upodobaniach nie mam innego wyjścia :)) a poważnie to kiedyś w dawnych czasach, jak mi opowiadała babcia i mama zimny placek ziemniaczany zastępował kotlet schabowy w kanapce...
    Twoja wersja placuszków mnie przekonuje...lubię ostre smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem, że placek zastępował kiedyś kotleta, ale wciąż, jak dla mnie jest to dziwne połączenie. Za to dodatek skarmelizowanego, lepkiego od cukru bekonu na takim placku jest jak najbardziej mile widziany :)

      Usuń
  4. Ja też jestem zdecydowaną wielbicielką placków z ziemniaczka, ale na cukier do placków z boczkiem to chyba bym się jednak nie zdecydowała:) Pozdrawiam więc Olkę:) oraz właścicielkę tego bloga za fajne przepisy i zabawne teksty:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Magda za miłe słowa :) Miło, że komuś podoba się to co robię :) Pozdrawiam.

      Usuń