wtorek, 15 marca 2016

GREEN EASTER DINNER TART - Zielona Tarta Obiadowa na Wielkanoc

Lubię wymyślać nietypowe dania na Wielkanocny obiad. W tym roku, szukając inspiracji wpadłam na pomysł zielonej tarty - w sumie nie po raz pierwszy, ale co roku go udoskonalam. A że ubóstwiam tarty na słono, cóż, nie zastanawiałam się zbyt długo. Powstała zieloniutka, krucha i smaczna tarta warzywna, do której po jednej stronie dodałam trochę boczku dla mięsożernego towarzystwa. A głeboki kolor uzyskałam dzięki algom - spirulinie, która nie tylko jest bardzo zdrowa, ale i świetnie barwi. To dobry sposób do przemycenia dodatkowej ilości żelaza i białka dla tych, którzy za tym produktem średnio przepadają, ale zjedzenie go dobrze by im zrobiło ;)

ZIELONA TARTA :
Ciasto:
Zagnieść:
1,5 szkl. mąki
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli
150 g zimnego masła

Zielony farsz zmiksować na krem:
kilka ugotowanych ziemniaków (u mnie to były bulwy z dnia poprzedniego)
kilka większych różyczek ugotowanego brokuła
3-4 łyżki szczypiorku
pół posiekanej cebuli
1-2 zabki czosnku
3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
barść liści świeżej bazylii
pół tarkowanej cukinii
1-2 łyżeczki spiruliny
ewentulanie garść liści świeżego szpinaku
2 garśći zielonego groszku - mrożonego lub z puszki
sól, pieprz
otarty tymianek

Na wierzch:
Pół pokrojonej w cienkie plastry cukinii
ewentualnie kilk łyzek pociętego w paski i podsmażonego boczku 

Piec w 200 stopniach przez 35-40 minut.

Paulina.

16 komentarzy:

  1. boska! porywam przepis, tylko pominę boczek, nie lubię :/

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę super! Ja lubię takie zieloności ;) tylko muszę wreszcie po tę spirulinę sięgnąć bo to produkt znany mi tylko ze słyszenia :) fajny patent na ziemniaki z poprzedniego dnia... no to porywam porcyjkę z boczkiem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spirulina jest jednym ze zdrowszych produktów, z którymi się w ostatnich miesiącach spotkałam i powiem szczerze, że podratowała trochę mój tyłek. Smakowo nie każdemu odpowiada, ale warto ją zakupić. Jest wydajna i daje witaminowo-mineralnego kopa :)

      Usuń
  3. Co za kolor! Chętnie bym coś takiego schrupała :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To właśnie ta sławetna spirulina tak pięknie wszystko zabarwiła :)

      Usuń
  4. Sama chętnie bym skosztowała, ale jak moja 6 letnia Sylwia zobaczyła Twoją tartę to był tylko jeden komentarz "fuu" ;) masakra tymi moimi kobietami, nic zielonego ani szpinaku, ani brokuły, jeszcze ogórek przejdzie, buziole Paulinko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahahaha :D To chyba typowa reakcja u dziecka :) Z tego co zauważyłam, większość tak reaguje na zielone jedzenie :)

      Usuń
  5. Jeszcze trochę a w jakiś weekend wpadam do Ciebie na jedzenie! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam nic przeciwko, Agnieszka ! Jeśli nie widzieliście Białegostoku, to wpadajcie z Krystianem, ugoszczę Was ;)

      Usuń
    2. tylko przejeżdżaliśmy autobusem :( ok! :D

      Usuń
  6. Tarta na słono to dla nas ciągle zagadka ale takie zielone cudeńko bardzo nas ciekawi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda smakowicie ;)
    Ja jeszcze o Wielkanocy nie myślę, ale może czas zacząć...

    OdpowiedzUsuń
  8. Zielony zawrót głowy :) Pysznie wygląda ta Twoja tarta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolor aż mówi "zjedz mnie":)

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealna teraz na wiosnę, kiedy brak zieleni wokół:))

    OdpowiedzUsuń