środa, 9 listopada 2016

BLACKBERRY CHESECAKE WITH GREEK YOGHURT

Przy takiej ponurej pogodzie i przy ciągłym niewyspaniu, postanowiłam rozpieścić siebie i P. Padło na jeżynowy sernik. Ten przepis jest trochę kontrowersyjny, bo z jednej strony to istna rozpusta w postaci ciasta, ale z drugiej strony jest to taki trochę odchudzony sernik, więc wszystko powinno być wybaczone. Prawda jest jednak taka, że od wielu lat używam tego przepisu i to wcale nie dlatego, że mam wyrzuty sumienia, gdy jem coś bardziej kalorycznego, ale dlatego, że twaróg nam nie służy (straszne bóle żołądka), z którego robione są zazwyczaj serniki, więc robię je po prostu na jogurcie greckim. I powiem Wam, że jest to przepis idealny - smakuje identycznie (ten kto nie wiem, zawsze jest zaskoczony,  że nie ma tu twarogu), a jest lżejszy i wilgotny. Czyli taki, jaki powinien być każdy sernik :)
JEŻYNOWY SERNIK NA JOGURCIE GRECKIM:
800 ml jogurty greckiego
125 ml śmietany 30%
3/4 szkl. cukru pudru lub innego słodzika
4 jajka
8 łyżek mąki - ja akurat używam pszennej
garść jeżyn + kilka do dekoracji
cukier puder do posypania


Produkty, oprócz jeżyn, wymieszać mikserem - jakoś ja to zawsze robię tak, że wrzucam wszystko do miski i miksuję. Masa wyjdzie gładka, ale dość płynna. Jeżyny rozgnieść widelcem i wymieszać z masą. Przelać ciasto jogurtowe do okrągłej formy - u mnie to była tortownica o średnicy 20cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę.
Ciasto powinno stygnąć w piekarniku.


Paulina.

40 komentarzy:

  1. Moja droga, ten serniczek wygląda jak z baki:) MNIAM!!!!
    całuski

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ! No musiał być na wypasie, skoro zrobiłam go po to, aby sobie dogodzić i poprawić humor ;)

      Usuń
  2. To musiało być udane rozpieszczanie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie, dawno już nie jadłam sernika ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie ja też już dawno nie jadłam sernika, stąd ten pomysł :)

      Usuń
  4. W przekroju wygląda mega apetycznie :) Podoba mi się dodatek jeżyn. I tak sobie teraz myślę, że ja już dawno sernika nie jadłam :D Muszę coś stworzyć właśnie z jogurtów greckich, bo to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. no nie,,kocina prosi o kawałek,a tu nic :D Pycha ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  6. O, ja też bardzo lubię sernik na greckim jogurcie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sernika w wersji jeżynowej jeszcze nie jadłam. To Ci dopiero :) Pięknie wygląda. Nie wpadłabym na taki pomysł. Póki co z owoców leśnych - robiłam tylko sernik z malinkami. Aż kotka zainteresowały te pyszności. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oh, z malinkami też pysznie :) A kicię interesuje generalnie wszystko co u człowieków na talerzu ;) I ja również ciepło pozdrawiam !

      Usuń
  8. Piękny! Nic tylko siedzieć i się nim delektować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. haha! widze ze mały towarzysz tez chciał się załapać na kawałek! :) wygląda bardzo apetycznie :) pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń
  10. cudny.... szkoda, że jeżyn już nie ma :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To o tyle uniwersalny przepis, że wszystko można do niego wpakować ;)

      Usuń
  11. Robilas je na jakims spodzie czy tak Ci sie od spodu dopieklo? Nigdy nie jadlam pieczonego sernika z jogurtow, jedynie robilam taki na zimno - musi byc przepyszny, zwlaszcza z jezynami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma żadnego spodu, zawsze się tak podpieka :) Oczywiście, jeśli chcesz, możesz zrobić kruche ciasto na spodzie, lub wyłożyć blaszkę herbatnikami, ale ja tam niczego nie robię - z czystego lenistwa :}

      Usuń
  12. Pierwsze słyszę o takim serniku, koniecznie muszę spróbować! Tym bardziej, że od jakiegoś już czasu mam zamiar zrobić jakieś ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie polecam ! Mam wrażenie, ze to ten rodzaj ciasta, który zawsze wychodzi i do którego można dodać naprawdę wszystko :)

      Usuń
  13. Ale trafiłam! :)
    Jak wiesz, ja sernika nie odmówię ;)
    Wygląda bardzo dostojnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Sernik w kolorach kotka :). Wygląda bardzo pięknie i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ojoj ale cudowny :-) poproszę kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Widać, że nawet kiciusiowi spodobał się serniczek ^_^
    Po przekrojeniu wygląda wyśmienicie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Bebe to taki kot co pożre wszystko, zwłaszcza słodkie, co jest dziwne, bo ponoć koty nie czują słodkiego smaku....

      Usuń
  17. Blog się powinien nazywać "Cudo na talerzu" bo właśnie to serwujesz :D

    OdpowiedzUsuń
  18. O rany! Ale pięknie wygląda! Zdjęcia cudownie oddają serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Sernikowi nigdy nie odmawiam, tym bardziej takiemu pieczonemu ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Po prostu piękny <3 Brak mi słów, naprawdę cudo !!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwaga, będę słodzić - jesteś moją kulinarną mistrzynią :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Padłam ! :P Po czym podniosłam się, spłonęłam żywym rumieńcem i wybąkałam "Ojej, dziękuję za tę słodycz, Agata" :}

      Usuń
  22. smaczna wersja sernika :) i jeszcze taki inny :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Nam też twaróg dobrze nie robi ale tak go kochamy i serniki na nim, że mimo iż owe ciasta na jogurcie greckim wychodzą równie pyszne to i tak jakoś te na twarogu bardziej nas urzekają :D Twoja propozycja wygląda bardzo apetycznie i z chęcią zajadałybyśmy się takim serniczkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  24. wygląda bardzo smacznie! Ja sobie też osładzam jesień i ciągłe niewyspanie, słodkościami i wypiekami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakoś trzeba, prawda ? Na wiosnę będę się martwić dodatkowymi oponkami... :}

      Usuń
  25. A ja bym go odchudziła jeszcze bardziej i nie dodawała kremówki (akurat ja po niej mam huragan w brzuchu) - zresztą mam w planach upieczenie bardzo podobnego sernika:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt. I ja nie zawsze tę kremówkę dodaję, ale tym razem nie mogłam się oprzeć. Poza tym mam wrażenie, że własnie dzięki kremówce sernik jest... no cóż, kremowy :)

      Usuń
  26. świetny przepis, uwielbiam takie serniki super :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Zawsze uwielbiałam serniki a połączenie z owocem to kompletny obłęd.

    OdpowiedzUsuń
  28. Wygląda przepysznie, aż zatęskniłam za takim serniczkiem. Robiłam parę razy właśnie na jogurtach i spodzie daktylowo-owsianym i z borówkami, mniam!

    OdpowiedzUsuń