![]() |
http://www.huffingtonpost.com/2014/08/13/decorating-dorm-rooms_n_5652017.html |
PIECZYWO Z MĄKĄ AMARANTUSOWĄ:
1 jajko
100 g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
1,25 - 1,5 szkl. mąki amarantusowej
kilka łyżek zimnej wody
szczypta soli
1 łyżeczka czarnuszki
Wszystkie składniki zagnieść na elastyczną masę. Ciasto ma ładnie odchodzić od dłoni. Ulepić placki lub bułeczki, posmarować je wodą i posypać czarnuszką. Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni do momentu aż pieczywo się zarumieni.
POMIDOROWE JAJKA W KOKILKACH:
Przepis na 3 porcje
10 pomidorków cherry
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka oliwy
8 pomidorów kandyzowanych
1 łyżka posiekanego szczypiorku
3 plasterki twardego ostrego sera, np. cheddar albo typu szkockiego
3 jajka
sól, pieprz
0,5 łyżeczki cukru
świeża natka pietruszki
W rondelku rozgrzać masło i oliwę. Pomidorki cherry pokroić na ćwiartki i wrzucić na rozgrzany tłuszcz, posypując cukrem. Dusić na małym ogniu 5 minut. W tym czasie pokroić kandyzowane pomidory na małe kawałki i od razu dorzucić je do cherry. Posiekać szczypiorek i skroić ser. Kokilki natłuścić masłem.
Do duszonych pomidorów dodać posiekany szczypiorek i wymieszać. Na dnie każdego kokilka wlać po tyle samo masy pomidorowej. Położyć na pomidorach po grubym plasterku sera. A na wierzchu rozbić po jednym jajku i posypać pietruszką.
Uwaga mięsożercy ! Jeśli nie możecie wytrzymać bez zwierzęcego tłuszczu, możecie zawsze przeznaczyć po dwa plasterki boczku na kokilkę. Każdy plasterek należy pokroić na cztery mniejsze kawałki, usmażyć na chrupko i ułożyć na pomidorach, a dopiero potem zakryć serem i wbić jajko.
Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, w kąpieli wodnej około 7-8 minut. Czyli do momentu, aż białko stężeje, ale żółtko wciąż będzie płynne.
Paulina.