środa, 30 grudnia 2015

SYLWESTROWE PROPOZYCJE - 2015

Już jutro Sylwester i ostatni dzień tego roku. Niezależnie od tego, czy zostaniemy w domu, czy wyjdziemy na jakąś imprezę, na pewno będzie nam towarzyszyło dobre jedzenie ;) Dziś więc dwa nowe przepisy oraz masa starych, aby Was zainspirować do przygotowania czegoś wystrzałowego na Sylwestrowe przyjęcie !


RUBINOWY DRINK:
piwo imbirowe
sok żurawinowy
sok z pomarańczy

Nie podaję proporcji, ponieważ zauważyłam, że każdy lubi ten drink trochę w inny sposób. Jeśli robię go pod siebie, proporcje są takie: 1 butelka piwa imbirowego, 2/3 szkl. soku żurawinowego (dodaję mój domowy, ponieważ te sklepowe są trochę za słodkie, więc miejcie to na uwadze) i pół szkl. soku z pomarańczy. Ale wszystko zależy od Waszych kubków smakowych, być może gdy dodacie tyle soku drink okaże się Wam za cierpki... Eksperymentujcie !

SŁODKIE KWADRACIKI PANETTONE:
2 cebule
2 jabłka
375 g boczku
4 listki szałwii
2 łodygi selera naciowego
3 łyżki oliwy czosnkowej
200 g kasztanów lub migdałów lub orzechów pecan
skórka i sok z 1 cytryny
300 g panettone lub zwykłej chałki z rodzynkami
2 jajka

Cebule, jabłka, seler, boczek i szałwię posiekać (najlepiej w malakserze) i podsmażyć na oliwie, aż warzywa i owoce zmiękną. Masę przełożyć do miski, dodać do niej rozdrobnione kasztany lub orzechy, skórkę i sok z cytryny, pokruszone panettone lub chałkę - wymieszać dłońmi, po czym przykryć i odstawić do lodówki (nawet na całą noc, góra na 2 dni).

Przed pieczeniem, nastawić piekarnik do 200 stopni, a do masy wyjętej z lodówki dodać 2 rozmącone jajka. Masę przełożyć do jednorazowej foremki (po co sobie potem zaprzątać głowę głowę zmywaniem ?) i piec 25-30 minut, aż się ładnie zarumieni i zacznie lekko odchodzić od foremki.

Ciasto odstawić do wystygnięcia na minimum pół godziny, po czym pokroić je na kwadraciki.  

Smak jest połączeniem słodkości chałki ze słonością boczku i lekkim aromatem cebuli. Jak dla mnie to taki chutnej w formie ciasta. Polecam jako dodatek do mięsa, albo samodzielną przekąskę. Tak czy siak, smak Was zaskoczy !



A teraz trochę starych przepisów na Sylwestra, Karnawał i inne przyjęcia :

CIASTECZKA SEROWE - najlepsze jakie jedliście ! Są kruche, maślane, słonawe i oczywiście mocno mocno serowe !

CZERWONO-FIOLETOWA SURÓWKA - jest prosta, a efekt zachwycający ! Poza tym jest bardzo soczysta, chrupiąca i odświeżająca, dlatego zachęcam, aby zrobić ją na Sylwestrową zabawę :)

DOMOWE PALUSZKI - to propozycja dla tych, którzy mają czas przed Sylwestrem  i lubią zdrowe przekąski. Tak czy siak, paluszki są zawsze mile widziane na tego typu imprezach, a zrobione samodzielnie w domu smakują wspaniale !

PASTA Z TUŃCZYKA  - idealny dodatek nie tylko do paluszków, ale też do nachos, chipsów, mini kanapeczek itd :)

HUMMUS Z CIECIERZYCY - bez niego nie może się odbyć żadne przyjęcie. Jest idealny do paluszków, nachos, czy kanapek. 

MINI TORTILLE - to szybka, smaczna i bardzo poręczna przekąska !

NALEWKA GRANATOWA - świetna na Sylwestra, ale i niezwykła na karnawał. Teraz granaty są w najlepszej cenie, dlatego warto skorzystać i ją zrobić. Od razu radze przygotować jej więcej, bo po roku smakuje po prostu nieziemsko - granat jest tak świetnie wyczuwalny, że dla każdego wielbiciela tego owocu będzie to bomba smakowa !

WŁOSKA SAŁATKA Z FASOLĄ I SELEREM - bardzo prosta, niewymagająca ani dużej ilości czasu, ani składników, sycąca, o bardzo świeżym smaku (mimo tej fasoli!). 

JAJKA FASZEROWANE ZIELONĄ PASTĄ I ŁOSOSIEM - są delikatne i niezwykle aromatyczne, a zrobienie ich wcale nie zajmuje tak dużo czasu.

NALEWKA IMBIROWA - może jest już za późna na nastawienie jej na Sylwestra, ale zróbcie to, będziecie mieli fajny trunek na karnawał. A poza tym gdy będzie Was brało przeziębienie - jeden malutki kieliszek tej nalewki przed snem dokona cudu !

MINI KIEŁBASKI NA SPOSÓB KOKTAJLOWY - są idealne na przyjęcia ! Słodko-słono-pikantne i jeszcze w miniaturowej formie, czego chcieć więcej ?

PIECZONE KASZTANY - możne je przygotować szybko w trakcie imprezy. Potem tylko wyjmie się je gorące, aromatyczne i poda na stół - cieplutkie szybko się rozejdą :)

ŚWIEŻA SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM - jest lekka i bardzo smaczna - to właśnie ona zawsze rozchodzi się najszybciej ! 

LEKKIE SAJGONKI NA SZYBKO - wystarczy pokroić trochę warzyw, zalać wrzątkiem makaron i papier ryżowy i fajna, efektowna przekąska ląduje na stole. Do tego tylko sos sojowy i więcej do szczęścia nie potrzeba.

NA KONIEC, WIEDZĄC, ŻE NIE ZOBACZYMY SIĘ PRZEZ KILKA DNI, ŻYCZĘ WAM WSZYSTKIM SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU. ABY BYŁ WSPANIALSZY I BARDZIEJ EKSCYTUJĄCY OD POPRZEDNIEGO, 

Paulina.

środa, 23 grudnia 2015

PRZEPISY NA OSTATNIĄ CHWILĘ - czyli zbiór świątecznych potraw z poprzednich lat

Przed wielkim dniem, wrzucam jeszcze szybki post z ostatnimi inspiracjami na świąteczne pyszności, a nuż komuś się przyda coś takiego na ostatnią chwilę :) Oto propozycje z poprzednich lat :

GALARETKA RYBNA NA WIGILIĘ

GOLONKA Z INDYKA W RUBINOWYM SOSIE


ŚWIĄTECZNY TORT BEZ PIECZENIA

NAJLEPSZY MAKOWIEC EVER

MIESZANKA ORZECHÓW W KORZENNYCH PRZYPRAWACH

PLACKI JOGURTOWE Z MASŁEM POMARAŃCZOWYM

ZAPIEKANKA RYBNA Z GRZYBAMI W ŚMIETANIE

ROLADA ZE SCHABU W BIAŁYM WINIE

TATAR ZE ŚLEDZIA NA WIGILIĘ


 ZUPA KASZTANOWA NA DRUGI DZIEŃ ŚWIĄT

KORZENNY POPCORN

 NALEWKA IMBIROWA NA PREZENT - lub na domówkę w Sylwestra - idealna na zimowe wieczory, jeszcze nie jest za późno, aby ją wstawić !

PIERNICZKI NA SKRÓTY

ZIMOWA SZYNKA

Ponieważ przed nami mała świąteczna przerwa, życzę wszystkim wesołych, ciepłych, spokojnych i rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia. 
Do zobaczenia przed Sylwestrem !
Paulina.

poniedziałek, 21 grudnia 2015

ŚWIĄTECZNE ŁAKOCIE NA SZYBKO

Jak już wpadnę w wir przygotowań i robienia świątecznych łakoci, to chyba zawsze kończy się tak, że robię coś ekstra, co mi akurat przyjdzie do głowy. Tak było na przykład w tamtym roku, kiedy to w ostatniej chwili wpadłam na pomysł zrobienia świątecznych wafli. P. jęczał, że już starczy, że to i tak za dużo i że nie chce mu się iść do sklepu po wafle, ale uległ i tak oto powstał kolejny przepis na Bożonarodzeniowe łakocie :}

WALE Z MUSEM ŚLIWKOWYM, CZEKOLADĄ, AMARETTO I WŁOSKIMI ORZECHAMI:
1 opakowanie wafli
400 g suszonych śliwek - pokrojonych w kostkę
300 g deserowej czekolady
pół szkl. podprażonych i posiekanych orzechów włoskich
Amaretto (ilość wedle uznania, ale ja dodałam 1/3 szkl.)

Śliwki wrzucić do garnka, zalać Amaretto i zagotować. Gdy owoce zaczną się "rozłazić", dodać do nich pokruszoną czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Zostawić do ostudzeni i gdy masa będzie letnia można już nią posmarować wafle. Ten wafel, które będzie na wierzchu, też należy posmarować masą i posypać go pokruszonymi orzechami włoskimi. 


W następnym, ostatnim już przed świętami poście zamieszczę wszystkie świąteczne przepisy, które publikowałam tu przez ostatnie lata. Będzie trochę kulinarnych wspomnień, ale kto wie, być może komuś przyda się jakiś przepis na ostatnią chwilę ;)

Paulina.

sobota, 19 grudnia 2015

GWIAZDKOWE PREZENTY - część 3

Dziś kolejna odsłona gwiazdkowych prezentów. Tym razem będzie na szybko, bardzo prosto, ale kto powiedział, że gorzej ? Czekoladki z orzechami i jagodami goi są pyszne, a do tego bardzo wdzięcznie się prezentują, dlatego są tak dobre na świąteczny upominek.

CZEKOLADKI Z ORZECHAMI I JAGODAMI GOI:
200 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady mlecznej
1 szkl. prażonych orzechów
2 łyżki jagód goi

Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Orzechy uprażyć na suchej patelni, a następnie wysypać je na dno silikonowych lub jednorazowych foremek do pieczenia. Zalać je mieszanką czekolad i posypać jagodami. Proste, ale wygląda efektownie i jest pyszne !
Paulina.

czwartek, 17 grudnia 2015

PIERNICZENIE NA ZIMNO

Pierniki piernikami, bo wiadomo, że Boże Narodzenie kojarzy się właśnie z tym ciastem lub ciasteczkami. Ale mimo, iż mamy grudzień (nawet jeśli taki bezśnieżny) i na zewnątrz za ciepło nie jest, to wcale nie znaczy, że musimy o tej porze roku zrezygnować z lodów ! Wręcz przeciwnie ! Ponadto na moim stryszku panują klimaty wręcz karaibskie, dlatego ukręciłam lody. Ale, żeby wnieść do nich trochę świątecznego ducha, nadałam im właśnie smak piernika. Efekt ? Wyszły pyszne ! Choć uważam, że powinniście sami je zrobić i ocenić to dzieło osobiście.

DOMOWE LODY PIERNIKOWE:
3 żółtka
1,5 szkl. mleka 3%
3/4 szkl. śmietanki 30%
1/4 szkl. cukru
prawie cała szkl. pokruszonych pierniczków

Żółtka ubić z cukrem, a następnie dodać mleko i śmietanę. Ubijać mikserem przez 10 minut (lub użyjcie maszynki do lodów, jeśli ją macie - ja nie mam). Następnie wsypać pierniczki, wmieszać, przelać do pojemnika i wstawić do zamrażarki na 4 h. 


Lody można zrobić równie dobrze bez jajek, a zamiast mleka i śmietany możecie użyć mleka migdałowego, bo jego aromat będzie dobrze się komponował z pierniczkami. Chociaż muszę powiedzieć, że przepis ten robiłam też z mlekiem kokosowym i też wyszły fajne, aromatyczne lody ;)

Paulina.

wtorek, 15 grudnia 2015

TRADYCYJNA KUTNIA

Święta już tuż tuż - jeszcze tylko 8 dni !!! Zapewne każdy z Was ma swoje ulubione świąteczne potrawy, ale jakie one były gdy byliście dziećmi ? Ja teraz uwielbiam zapiekankę rybną z grzybami w śmietanie mojej mamy oraz kapustę z grzybami babci. Ale gdy byłam dzieckiem, nie mogłam się doczekać kutii (chyba jak większość dzieci, ponieważ jest słodka). Kutię w wielu domach robi się z łazankami, ale czy wiecie, że kiedyś używano do niej pszenicy lub kaszy ? I właśnie z kaszą jest ona podawana u mnie w domu. Zapraszam na przepis:

TRADYCYJNA KUTIA:
W misce wymieszać:
2 szkl. ugotowanego pęczaku
1 szkl. mielonego maku
pół szkl. posiekanych suszonych moreli
1/4 szkl. posiekanych orzechów
płynny miód (ilość zależy od tego jak wielkimi jesteście łasuchami :} U mnie wszystko jest dodawane "na oko")

Niby banalnie, ale jednak smak jest zupełnie inny. Polecam Wam wypróbować taką wersję kutii w tym roku. Pęczak sprawia, że danie jest bardziej chrupiące, co moje przypaść do gustu najmłodszym ;)




Michael Bublé "It's Beginning To Look A Lot Like Christmas"




Paulina.