wtorek, 16 lutego 2016

LUNCH TIME - część 3

Uważam, że drugie śniadanie jest tak samo ważne jak pierwsze. Nie byłabym w stanie dotrwać do obiadu, gdybym jadła tylko jeden posiłek rano. Ale na szczęście przychodzi godzina 11 / 12 i do głowy wkrada się obraz kolorowego posiłku i najlepiej jakiegoś owocowego koktajlu. Czy można się oprzeć tak kuszącej perspektywie ? Nieee, nie wydaje mi się, abym była na tyle silna, żeby zrezygnować z drugiego śniadania. To prawda, że nie zawsze mam czas, aby je zjeść w spokoju, czy żeby przygotować sobie coś fajnego na wynos, ale niezależnie od tego jaka wersja drugiego śniadania wyląduje przede mną, zjem ją ze smakiem :}
A dziś będzie nad wyraz kolorowo - gdyż będzie to pomysł na lunch jedzony w domu. Caprese proste w swojej odsłonie, wspaniały smoothie, któremu ostatnio nie potrafię się oprzeć i piję go naprawdę dużo oraz mała inspiracja dla tych, którzy nie bardzo wiedzą co zrobić z resztkami zeschniętego ciasta lub pieczywa (bo z chlebem i bułką ta wersja sprawdza się równie dobrze !).

ZIOŁOWE CAPRESE:
Układamy na talerzu:
garść pomidorków koktajlowych i daktylowych pokrojonych w plasterki i wymieszanych z dressingiem
1 mała mozzarella 
garść dużych liści bazylii

Dressing:
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka octu balsamicznego
garść świeżych listków mięty i pietruszki - posiekanych / ewentualnie + tymianek i oregano !! - pycha :}
szczypta soli
szczypta świeżo zmielonego pieprzu

MLECZNO-ZIELONY SMOOTHIE:
Blendujemy:
pół awokado
pół mango
1-2 łyżki mrożonego ananasa (ale nie takiego z syropu)
3/4 szkl. mleka

opcjonalnie 1 łyżka syropu z agawy lub miodu (zależy od tego, czy awokado jest gorzkawe)

DESER NA SZYBKO:
spory kawałek zeschniętego ciasta (w moim przypadku było czekoladowe)
1/4 szkl. polewy czekoladowej (2 łyżeczki masła + 1 łyżka kakao + 2 łyżki mleka lub śmietanki 30%)
garść mrożonych wiśni.

Ciasto kruszymy na większe kawałki, układamy w kokilce lub salaterce na przemian z dopiero co wyjętymi z zamrażarki wiśniami i polewamy gorącą polewą czekoladową.

Vance Joy " Riptide"


Paulina.

piątek, 12 lutego 2016

THE VALENTINE'S DAY - część 8

Jeśli jeszcze nie znaleźliście odpowiedniego dania na Walentynki, to być może zainteresuje Was drugi post z inspiracjami od Rudej. A nóż widelec znajdziecie coś na ostatnią chwilę :) Osobiście, chyba najbardziej polecam, sernik z musem z mango (szaleję za nim, jest taki kremowy i orzeźwiający !), krem z kaszy jaglanej, kaczkę w mandarynkach i paellę. Ale każdy z nas lubi różne smaki. Co się Wam najbardziej podoba z tej listy ?

CZARNA PASTA


PAELLA

ZIOŁOWY STEK JAGNIĘCY

LEKKI SERNIK Z MUSEM Z MANGO


Creme brulée z kaszy jaglanej

Grillowane szparagi pod aromatycznym crunchem

SAŁATKA INSPIROWANA AZJĄ

GALARETKA Z KIWI Z DOMOWYM KREMEM CUSTARD

PANNA COTTA

Pierś kaczki w mandarynkach

RISOTTO KREMOWO-CYNAMONOWE Z MUSEM GRUSZKOWYM

TARTA TATIN Z PIECZONYMI POMIDORAMI









































poniedziałek, 8 lutego 2016

BUTTER COOKIES - maślane ciasteczka na "Nie lubię poniedziałku"

Początek tygodnia potrafi być ciężki, zwłaszcza jeśli weekend był rozkosznie leniwy. A każdy łasuch wie, że nic tak nie poprawia humoru, jak dobre jedzenie, dlatego dla mojego niepocieszonego P. upiekłam ciasteczka. Żeby się z nim trochę podroczyć, użyłam foremki w kształcie serduszka (zbliżają się Walentynki, a on za nimi nie przepada - nie narzeka jednak zbytnio kiedy 14 lutego w lodówce czeka na nas talerz sushi i chłodzi się śliwkowe wino Choya). Bądź co bądź, serca czy nie serca, lekko słodkie maślane ciasteczka z delikatnym kremem na wierzchu poprawią humor każdemu poniedziałkowemu marudzie ! Wiem to, ponieważ połowy z nich już nie ma. Zostały też zapakowane jako deser do lunchboxu, więc chyba nie są takie złe...

BUTTER COOKIES:
Ciasto:

1,5 szkl. mąki
150 g masła
1 szkl. cukru pudru
szczypta soli 


Ciasto zagnieść - ma być sprężyste, nadające się do rozwałkowania, ale jeśli nie będzie można go zagnieść (będzie za suche lub zbyt delikatne/mokre), należy dodać do niego jeszcze trochę masła i/lub mąki. Rozwałkować na grubość 3 mm na posypanej mąką stolnicy i wyciąć foremką odpowiedni kształt. Piec w nagrzanym do 190 stopni piekarniku około 10-12 minut.

Krem:
Utrzeć na gładką masę:
100 g masła
3/4 szkl. cukru pudru


BUTTER COOKIES:
Dough:
1,5 cup of flour
15 g of butter
1cup of icing sugar
a pinch of salt

Knead the dough - it has to be firm and suitable for rolling, but if it's hard to knead (t's too dry or too soft), add a little bit of butter and / or flour. Roll out to a thickness of 3 mm on floured pastry board and cut the right shape by cookie mold. Bake in a preheated to 190 degrees oven for about 10-12 minutes.

Icing:
Whip until light and smooth:
100 g of butter
3/4 cup of icing sugar


Paulina.

środa, 3 lutego 2016

THE VALENTINE'S DAY - część 6

Walentynki już tuż tuż, dlatego standardowo na blogu pojawia się menu dla zakochanych. Od kiedy te 9 lat temu spróbowaliśmy z P. sushi, potrawa ta stała się poniekąd naszym tradycyjnym walentynkowym przysmakiem. Na początku jedliśmy je w lokalu lub zamawialiśmy zestawy do domu, jednak od jakiś trzech lata robię je sama. I tak w końcu przedstawiam przepis na blogu.

JAPOŃSKIE OMLETY:
8 roztrzepanych jajek
1 łyżka wody lub dashi (bulionu)
2 łyżeczki cukru
3 łyżeczki mirin
2 łyżeczki sosu sojowego

Olej do smażenia

W misce połączyć jajka, wodę, cukier, mirin i sos sojowy, aż cukier się rozpuści. Patelnię o średnicy mniej więcej 20 cm natłuścić lekko olejem i ustawić na małym ogniu.
Nalać tyle masy jajecznej, aby zakryła dno patelni, ale żeby nie była zbyt gruba. Przechylić patelnię w taki sposób, aby rozprowadzić równomiernie po niej masę. Kiedy jajka będą prawie ścięte, łopatką odłożyć/zawinąć omlet do rogu patelni. przesunąć omlet do rogu patelni. Pozostałą wolną jego część natłuścić i rozlać masę jajeczną tak, aby dotykała całej patelni i w jednym rogu zlepiała się ze zrobionym omletem. Gdy jajka znowu będą prawie ścięte zrolować omlet od przeciwnej strony, czyli od zrobionego już omletu przez masę jajeczną na druga stronę patelni. Powtarzać w kółko tę czynność, aż skończy się masa jajeczna.

PRZYGOTOWANIE SUMESHI (RYŻ DO SUSHI):
3 szkl. białego krótkoziarnistego ryżu
3 szkl. wody

Ryż wypłukać kilka razy, aż woda będzie niemal przezroczysta, a następnie zostawić do w sitku na pół godziny. Umieścić wodę i ryż w średnim garnku, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 12 minut - czyli aż woda wyparuje. Przełożyć do niemetalowej miski, aż przestygnie.

OCET DO SUSHI:
1/2 szkl. octu ryżowego
1/4 szkl. cukru
1/2 łyżeczki soli

Ryż Kroić ukośnie drewnianą łopatką. Polewając octem i zagarniając drobinki z dna na wierzch. Jednocześnie wachlować go drugą dłonią.
 ZAWIJANIE:
Składniki:
wodorosty
ryż do sushi


Każdy płat wodorostu skroić w proporcjach 1/4 - 3/4 . Płat, który ma 3/4 oryginalnej grubości będzie wykorzystany do futo-maków, a 1/4 zostanie później wykorzystana do nigiri.
Ryż (około 4 łyżki) na rozłożony arkusz wodorostów ułożyć tak, aby nie dosięgał krawędzi, przy czym z jednej strony zostawić dwa razy większy odstęp, niż z drugiej. Farsz - warzywa i rybę, ułożyć centymetr od węższej krawędzi, po czym zawinąć arkusz w rolkę, starając się robić to jak najściślej. Na koniec, przed całkowitym zwinięciem rolki, nawilżyć palce jednej ręki wodą, przeciągnąć po zostawionym na szerszej krawędzi wodoroście, tak, aby idealnie przylgnął do nawijanej rolki.


KOMPOZYCJE:

FUTO-MAKI Z ŁOSOSIEM TERIYAKI, AWOKADO I BAMBUSEM
Filet ze świeżego łososia
3 łyżki sosu teriyaki
1 łyżeczka cukru
trochę wody (1-2 łyżki)
pół awokado
100 g marynowanego bambusa

Łososia upiec lub ugotować na parze. W miseczce dobrze wymieszać sos, wodę i cukier. Pod koniec pieczenia zalać sosem. Jeśli gotujecie rybę na parze, wtedy sos należy podgrzać w rondelku i minutę przed tym, zanim normalnie byśmy wyjmowali łososia z garnka, przełożyć go do sosu. 

TEKKA-MAKI Z SURIMI, OGÓRKIEM I ŚMIETANĄ
paluszki surimi
ogórek pozbawiony gniazda nasiennego, pokrojony w centymetrowe słupki
gęsta śmietana 18% lub gęsty jogurt naturalny



FUTO-MAKI Z JAPOŃSKIM OMLETEM W SOSIE OSTRYGOWYM:
1 omlet japoński obtoczyć w:
3-4 łyżki sosu ostrygowego zagotowanego z 1 łyżeczką cukru

paski wędzonego łososia
awokado pocięte w paski

NIGIRI Z KREWETKAMI:
Składniki na 1 nigiri:
1 łyżka ryżu do sushi
1 krewetka
troszkę wasabi
pasek wodorostów


Ryż uformować w dłoniach najpierw w kulkę, a następnie ten kształt wydłużyć. Na wierzchu rozsmarować cienką warstwę wasabi, na wierzchu ułożyć ugotowaną lub grillowaną z limonką krewetkę, a całość owinąć paskiem wodorostów. Aby końcówka paska ładnie przykleiła się do nigiri, trzeba ją troszkę nawilżyć.

Paulina.